Kelas-Forex-Belajar

Teknik Forex

Assalamu alaikum
Teknik yg saya gunakan dinamakan ART . Sistem yg saya perkenalkan kepada tuan/puan tempoh hari adalah ARTv0 dan kini saya akan memperkenalkan ARTv1. (ARTv2-telah diedarkan kpd peserta bengkel dan ARTv3 dalam proses percubaan)

Sistem ARTv0

Ini adalah system ARTv0 (dahulunya dikenali sebagai Teknik menjana 300pips-500pips sehari).
Kini saya nak memperkenalkan ARTv1 yg telah dinaiktaraf utk kemudahan para trader.
Didalam system yang baru saya telah menambah 2 elemen yg penting dalam membantu para trader iaitu :-

1. William % Range;
2. Indi disebelah kanan yg merangkumi Stochastic, MACD, Currency Strength meter, maklumat am serta “%” untuk membuka posisi.  Indikator yang saya tinggalkan adalah Ferux serta Flat trend.

Carta ARTv1.

Adalah lebih baik saya ulangi sedikit tentang bagaimana kaedah yang digunakan untuk membuka entry.
1. Pastikan tuan/puan trade di dalam zone selamat (safe zone) iaitu diantara 23.6%-61.8%. Jangan
2. Sekali-kali trade di dalam zon bahaya (danger zone) iaitu 0%-23.6% dan 61.8%-100%.
3. Gunakan TF4H (paling baik)…buka posisi “buy” sahaja jika harga di atas EMA40 dan “SELL” sahaja jika harga dibawah EMA40
4. Indi disebelah kanan/bawah digunakan utk memantau keadaan pasaran (sebagai bantuan).

Berdasarkan carta di atas…tuan/puan boleh membuat entry sell di A…apabila semua syarat2 yg saya telah terangkan di atas dipenuhi dan ini di bantu oleh William % Range (W%R) yang telah memotong RSI dari atas dan RSI pula telah pun kurang dari aras 50.
Setelah tuan/puan membuka entry sell….tuan/puan boleh menetapkan TP berdasarkan Fibocalc yg saya telah terangkan di dalam thread “menjana 300pips-500pips sehari”, begitu juga dengan exit point sama ada tuan/puan boleh exit menggunakan :-
1. Comodity Channel Index;
2. Awesome
3. Atau menunggu Sto 30,3,3 memotong garisan 20 dari bawah.
. Tempat paling akhir tuan/puan boleh exit ialah di titik B…iaitu apabila W%R memotong RSI dari bawah.

Adakah kaedah ini boleh dipermudahkan?…..Jawapannya….Ya!!
Lihat disini:-

Dengan merapatkan W%R ..skrg anda mampu utk memudahkan urusniaga….tetapi anda perlu berhati-hati ..kerana kaedah ini masih tidak tepat jika tidak digunakan bersama dengan Sto, CCI dsb…tetapi sekurang-kurangnya tuan/puan akan mendapat petunjuk awal sama ada adakah keadaan mengizinkan utk memasuki pasaran.
Pelajaran kali ini adalah penggunaan W%R dalam membantu menguatkan teknik trading. Saya kembali lagi dengan Teknik memantau pelbagai pair serta dengan ARTv3 serta ARTv4 yg saya gunakan sekarang.
Saya buka untuk komen yang membina serta jika ada sebarang persoalan, sila kemukakan.
Wassalam 4hb Dis 09.

Teknik Trading 300-500 pips sehari

Pengenalan

AssalamuAlaikum dan salam sejahtera. Di atas permintaan disini saya akan menerangkan
tentang teknik bagaimana hanya dengan trade dgn saiz 0.10 tuan/puan mampu menjana 300-
500 pips sehari hanya dengan trade sekitar 4 jam sehari.

Indi yg digunakan :-
1. Sto 14, 5, 5
2. Comodity Channel Index (Warna : Aqua)
3, RSI (14)-Default Setting
4. MACD 60
5. Flat Trend V2
6. EMA 5, 7, 15 & 40 (Exponential) (Close)
7. Spudfibo.
8. Fibopivot
9. Fibocalc

# EMA40 (Pink) digunakan sebagai menentukan trend sama ada downtrend/uptrend
Jika d/trend (Harga dibawah garisan pink) ….hanya buka position SELL sahaja
Jika uptrend (Harga di atas garisan pink)…hanya buka position BUY sahaja

Perhatikan garisan EMA 40 (PINK)…Tanda aras (indicator UPTREND/DOWNTREND)
2. Waktu untuk membuka position (SELL)
a. Pastikan tuan/puan trade di dalam safe zone. (23.6%-61.8%)
-Untuk transaksi di atas…harga baru sahaj melepasi Indi Pink…dan berada di level 50% (spudfibo) dan semua indi bersilang dan melepasi EMA40.
Ini dibantu oleh indi kekuatan (cuba lihat dibhgn kiri –STRONG DOWN)

Apabila semua syarat dipenuhi iaitu :
1. RSI <50
2. Sto (merah dan kuning) telah bersilang
3. CCI telah bergerak selari dgn Sto
4. Flat Trend V2 telah keluar warna merah
5. Indi kekuatan (strong DOWN)
Maka tuan/puan boleh membuka position SELL.

3. Penetapan TP
Dalam penentuan TP tuan/puan boleh menggunakan 2 kaedah :-
a. Penggunaan Fibocalc dgn mensasarkan TP1/TP2; (tetapi harus diperhatikan jgn melebihi
Support 2) ATAU;
b. Tuan/puan boleh mengikuti harga dan tumpuan diberikan pada CCI. Jika CCI telah berpatah
semula, maka tuan/puan bolehlah menutup position (Contoh dibawah 130 pips dgn trade 0.10)

Teknik lain….tuan/puan boleh memerhatikan MACD…jika MACD Mula menyusut ke atas maka tuan/puan bolehlah menutup position.
Thread berikutnya…saya akan menerangkan kaedah/teknik utk BUY pula dan teknik jika tuan/puan terlepas signal awal dan bagaimana utk masuk jika trend telah berlalu.

Kesimpulan.
Teknik dianggap simple dan mudah utk mendapatkan Pips yg banyak dalam satu-satu position.
Disini saya lampirkan contoh urusniaga yg menggunakan teknik ini. Perlu diingatkan bahawa penyata ini hanyalah akaun demo…..(Penyata sebenar tidak dapat saya lampirkan atas sebab keselamatan)….tetapi bayangkan jika saya boleh sebegitu di demo…PASTI saya boleh melakukan di akaun sebenar.

Saya buka untuk komen-komen yang membina dan soalan. Semua soalan boleh die-mailkan kpd saya di abdrazak3845@yahoo.com atau tuan/puan boleh add saya di e-mail yg sama

Wassalam
Abby3845 3hb Nov 2009

12 Responses to "Teknik Forex"

slm tuan..
klu bole tlg jelaskan tentang pengunaan indi 1 persatu
wassalm.. makasih

Assalamu Alaikum
Akan diusahakan dalam 2/3 hari ini…Insya Allah.
Wassalam

Salam..

Saya pon harap saudara sudi kongsi cara penggunaan indi dengan betul, step by step, okey.

assalamualaikum… kat fibocalc tu dia ada bagi signal utk sell/buy… boleh digunapakai tak…

Wassalam…tak digalakkan….sbb bila nak open satu2 position mesti ada semua syarat2nya….jika mrkt dlm danger zone…boleh guna teknik breakout (belum ditunjukkan).

satu lagi cci tu set brp(default 14)

CCI set-default 14

salam masta. terime kasih untuk perkongsian ini. sy nak tanya psl safe zon tu 23.6 – 61.8% merujuk kepada fibo yg mana? biru atau kuning?

bro nk tnya sket, hedging tu halal k dlm islam?
ade org kata halal, ade yg haram..

Yang ini….saya x berani nak menetapkan hukum kerana saya bukan arif ttg bab halal haram ni…

Assalamualaikum…,Terima kasih Abg Razak. Saya baru hadir kelas pada 26/11 (4jam).dlm masa 2 hari saya dah dpt 125pip dengan 2 kali posisi, memang mantap. Saya cadangkan pada kawan-kawan join lah kelas abg Razak ni……kita tak akan teragak lagi untuk buat posisi

Assalamu Alaikum….tuan/puan boleh lihat posting terbaru (s/shot)….bagaimana dgn menggunakan kaedah Bell to Bell mampun menjana ratusan/malahan ribuan pips…yg paling penting adalah teknik yg tepat utk membuka position…..exit point insyaallah…jika x utg byk….utg sedikit…Wassalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


  • None
  • Forex Overdrive Free Download: I just added your feed to my favorites. I really enjoy reading your posts.
  • ptz camera review: hey. I just got word of this unique webpage and I should really believe that this unique is a nice write-up. Bless you for this kind of awesome info.
  • illemideali: Nice site ....)

Categories

  • 1 (2)
%d bloggers like this: